FIETSWEEKEND 2011
VRIJDAG 27 MEI T/M MAANDAG 30 MEI
SOURBRODT (ROBERTVILLE)

Dag 1: vrijdag 27 mei 2011
Op de afgesproken tijd van 08:30u was iedereen aanwezig thuis bij Roel aan de Maastrichterweg. Tassen voor het weekend waren dezelfde ochtend of de dag tevoren reeds ingeleverd. Omdat regen dreigde is het geplande vertrek om 9 uur vertraagd naar ongeveer half 10. De tussentijd is nog maar een keer koffie gedronken met een extra ontbijtkoekje of stroopwafel. Uiteindelijk is vertrokken voor een rit van 138 kilometer nabij het hoogste punt van Belgie. Het weer was nog niet fantastisch, wat buien en veel natte wegen met bijbehorend gespetter wat uiteindelijk leidde tot een heuse valpartij. Op de houten brug nabij Lozen lagen plots Symon, Marco en Wim bovenop elkaar. Het ging gelukkig niet hard zodat we zonder noemenswaardige schade aan mens en materieel verder konden. Eerste stop voor koffie was na 45km in Opglabbeek. De tweede stop met koffie en broodjes was na 76km in Zichen-Zussen-Bolder. Op de beklimming bij Dalhem openbaarde zich het eerste technische mankement, een ratelend geluid in het achterwiel van Marco. Bleek een gebroken spaak te zijn welke we om andere spaken hebben gewikkeld. Een tijdelijke oplossing omdat het achterwiel instabiel werd moest uitgekeken worden naar een fietsenmaker. Deze hebben we gevonden in de buurt van Petit Rechain en na meer dan een uur wachten was e.e.a. weer als nieuw. Hierna moest het ritme weer hervonden worden voor het laatste stuk naar de Baraque Michel waarin uiteraard de meeste hoogtemeters van de dag zaten. We hebben zelfs nog wat moeten “klunen” in Verviers, door een foutje in de route moesten we met de fietsen op de nek een aantal trappen op midden in de stad. Aangekomen Bij Hotel Edelweiss was het opfrissen en daarna aan tafel voor een stevige maaltijd. Daarna nog even napraten onder het genot van wat goudgele rakkers (‘dorstlesser’), de route voor de volgende dag kiezen en vervolgens op tijd naar bed.
Samenvatting van de dag: 138,74km, 1.471hm

Dag 2: zaterdag 28 mei
Om 08:00u een goed verzorgd en stevig ontbijt genuttigd, de fietsen van de afgesloten zolder naar beneden gehaald en gestart met de Route des Fagnes et Lacs. De eerste 35km tot aan de eerste stop bij Amel is gezamenlijk gereden waarna Eric en Roel een verkorte versie van de route hebben gereden. ’s Ochtends vroeg is het nog erg fris in dit gedeelte van Belgie maar in de loop van de ochtend begint het lekker op te warmen tot plusminus 24 graden in de middag. Dit gecombineerd met weinig wind maken de omstandigheden ideaal voor ons om te fietsen. Na oponthoud door een tweetal lekke banden, een meet&greet in Malmedy met Roel en Eric, hebben we gelunched (na lang wachten een groot bord spaghetti) in Eupen, die dag etappeplaats van de Ronde van Belgie. Dit is tevens het laagste punt van die dag wat betekent dat we in het vervolg van de rit moeten klimmen naar 600 meter. Wederom had Gerarda een goede maaltijd voor ons in petto. We hebben ook wat tijd gehad om te bladeren in de gastenboeken en naar de diverse gesigneerde wielershirts te kijken. Het blijkt dat diverse wielerprofs (Tom Boonen, Niels Albert, Bart Wellens etc.) al dan niet met hun ploegen in ons hotel hebben verbleven. Blijkbaar ook voor hen een interessant trainingsgebied. ’s Avonds nog getuige geweest van de 3-1 overwinning van Barcelona op Manchester United in de finale van de Champions League.
Samenvatting van de dag: 139,33km, 1.915hm

Dag 3: zondag 29 mei
Het belooft een mooie dag te worden, met zijn allen om 8 uur aan het ontbijt met het streven om om 9 uur op de fiets te zitten. De avond tevoren democratisch besloten om naar de Ruhrsee te rijden, de minst zware van de overgebleven mogelijkheden. Hiervoor is mede besloten omdat we dan een stuk gezamenlijk kunnen rijden met Roel en Eric en met zijn allen koffie kunnen drinken in Monschau. Peter Smulders is vanuit Valkenswaard gekomen om een dagje mee te rijden en ook Jan Lavrijsen is per motor aanwezig om ons een stuk te vergezellen. Om 9 uur op de fiets dus richting Monschau, daar koffie en taart en bij vertrek een flinke klim met een heel stuk a 10%. Tijdens een van de afdalingen een waarschuwing gekregen nooit overmoedig te zijn/worden en altijd met marge te dalen. Buiten gekneusde ribben geen noemenswaardige schade. Bij de Ruhrsee aangekomen is de groep gesplitst. Roel, Eric en Peter vanaf daar terug naar Edelweiss, Marc, Symon, Marco en Wim zijn 25 kilometer rond de Ruhrsee gaan rijden. Volgens Roel zouden goed begaanbare verharde wegen zijn, in de praktijk was minstens 15 van de 25 kilometer gravelpad. Een beetje de ondergrond van de fameuze “Strade Bianche” uit de Giro d’Italia. Wonder boven wonder geen lekke banden. Na een lunch aan de zuidkant van het meer door richting Belgie. Een mooie route met nog enkele onverwacht pittige klimmetjes. Toen we aankwamen bij Edelweiss was de andere groep net gearriveerd en hebben we buiten een paar biertjes gedronken, het was tenslotte een warme dag geweest. Er stond een grote maat Cervelo tegen de achtergevel van het hotel. Marc is gaan kijken en zag al snel dat dit het materiaal was van Johan van Summeren, de winnaar van Parijs Roubaix nauwelijks een maand eerder. Gevraagd aan Gerarda, bleek hij in de kamer voor de TV te zitten met zijn vriendin Jasmine. Hij was in iets meer dan 4 uur vanuit Lommel naar daar gereden (en waarschijnlijk ’s ochtends ook nog gewoon getraind). Wederom een goed avondmaal en alvast de spullen ingepakt voor de terugreis morgen.
Samenvatting van de dag: 105,16km, 1.637hm

Dag 4: maandag 31 mei
Vandaag terug naar huis, we streven weer om 9 uur op de fiets te zitten, dus om 8 uur aan het ontbijt. Het wordt een warme dag met temperaturen rond 30 graden. Afscheid genomen van Gerarda, natuurlijk iets in het gastenboek geschreven en haar bedankt voor de goede verzorging. omstandigheden zijn prima, meer dalen dan klimmen en een zacht windje vanuit het zuiden, dus in de rug. Maar eerst nog 100 hoogtemeters overwinnen tot aan Baraque Michel, daarna glooiend maar overwegend naar beneden. We besluiten maar 2 keer te stoppen, eerst een flinke ruk over het Diekirch parcours tot aan Kanne onder Maastricht. Na een lichte lunch daar meteen de Muizenberg op, lekker klimmetje (stukje 12% met kasseien), vervolgens gassen langs het kanaal tot aan Tongerlo. Daar de laatste koffiestop en via Lozen, Achelse Kluis naar het huis van Roel waar we om 16:00u aankomen en onder het genot van soep, koude schotel en wat laatste dorstlessers nog wat napraten voordat we huiswaarts gaan.
Samenvatting van de dag: 137,98km, 580hm
De totale trip was 521,32km, met 5.603hm

Dit is ook de plek om de organisatie van het fietsweekend te bedanken. De opkomst deze keer was met 6 man wat kleiner dan anders omdat het samenvalt met Trois Ballons in de Vogezen waar een aantal leden naartoe is. Neemt niet weg dat het evenement perfect was georganiseerd, een goede uitvalsbasis met goed gekozen en GPS gedocumenteerde routes. Complimenten aan de commissie fietsweekend en aan Roel in het bijzonder.

Marc Schoones

De foto's die tijdens het weekend gemaakt zijn kun je bekijken via het foto archief.
Alle foto's zijn ook te bekijken en te downloaden via Roel's foto album.
Vanaf de laatste plek kun je de foto's ook met de volledige resolutie downloaden.

Van de ritten die tijdens het weekend gereden zijn is een kaartje en een hoogteprofiel beschikbaar:

Dag-1: Vrijdag 27 mei heen:
Dag-4: Maandag 30 mei terug:


139km: Heen route (groen, voor Eric met extra lusje in Verviers 143km)
139km: Terug route (geel)


Heen route


Extra lus Eric


Terug route(paars)Dag-2: Zaterdag 28 mei

Zaterdag 28 mei:
139km: Route des Fagnes et Lacs (blauw)
 75km: Route des Fagnes et Lacs korte versie (paars)

Dag-3: Zondag 29 mei:

Zondag 29 mei:
105km: Rondje Rursee (blauw)
 93km: Rursee (paars)